Blockchain és Bitcoin – Mi az a blokklánc?

Hallottál már a kriptovaluták világáról? A témát igen nehéz lenne elkerülni, hiszen nap mint nap szembejön velünk a világhálón. Az online pénzkeresés iránt érdeklődők éppen úgy találkozhatnak vele, mint azok, akik a napjainkban használatos pénzformák kapcsán szeretnének bővebb információkat kapni. A legismertebb kriptovaluta a Bitcoin, amelynek használata a blockchain rendszerében zajlik. A két fogalom szorosan összekapcsolódik, de ez utóbbinak mintájára várhatóan a jövőben többféle rendszer is üzemelni fog.Mi is az a Bitcoin

Mi is az a Bitcoin?

Ahhoz, hogy megértsük a blockchain működését, elsőként érdemes tisztában lenni azzal, hogy mi is az a kriptovaluta, és milyen előnyei vannak a Bitcoin használatának. A történelem során mindenféle pénzmozgásnak megvoltak a maga hátrányai. Míg az árucserés kereskedelem korántsem volt praktikus, addig az arany-és ezüstpénzek kevésbé voltak biztonságosak. A papírpénz megjelenését követően a bankkártya volt a következő lépés, mely a készpénz nélküli fizetést is lehetővé tette. Ma már az internet segítségével otthonunk kényelméből is intézhetjük utalásainkat, melyek azonban gyorsaság terén sajnos hagynak maguk után némi kívánnivalót. Persze mindez függ a hitelintézettől és attól is, hogy belföldön vagy külföldön történik az utalás. A cél a Bitcoin létrehozatalakor nem más volt, mint a harmadik fél kiiktatása a tranzakcióból és ezáltal a gyorsaság biztosítása. Persze nem elhanyagolható a megbízhatóság sem, melyről a személyes azonosító használata és a bányászok munkája gondoskodik.

Biztonságos fizetés

A kriptovalutával történő fizetés során nagyon fontos, hogy az érintett valóban rendelkezzen is a fizetéshez szükséges összeggel. Ennek ellenőrzése az úgynevezett bányászok feladata. Bevételért cserébe a bányász számítógépes kapacitásait adja, melyekre nagy szükség is van, hiszen rengeteg tranzakciót tárol a blockchain rendszere. Minden egyes tranzakcióval egy új blokk jön létre, melyből nyomon követhető az adott azonosítóval rendelkező személy minden pénzmozgása. Itt kerül tehát képbe a blockchain, mely a Bitcoin működésének alapját adja.

Privát azonosító

A blockchain rendszerében minden felhasználó privát azonosítóval rendelkezik. Enélkül nem csak az utalásokprivát azonosító lehetetlenek, de a kriptovalutához való hozzáférés is. Nagyon fontos tehát, hogy az azonosítót megfelelően tároljuk. Erre többféle lehetőség is adódik. Kinyomtatható a kód, így mindenféle elektronikus eszköztől külön is tárolható. A PC-n, vagy a használt laptopon telepíthető olyan program, amely szintén alkalmas az azonosító kód tárolására. Nincs ez másként okostelefonra telepíthető applikáció kapcsán sem, sőt, ma már egyfajta megoldást kínál a hardware-es tárolás is, mely azonban a többihez képest még gyerekcipőben jár. Tény viszont, hogy idővel ez bizonyul majd a legbiztonságosabb tárolási módnak.

Kódok és blokkok

A Bitcoin használatához nélkülözhetetlen a blockchain, magyaruk blokklánc. De mi az a blokklánc?  Tulajdonképpen egy olyan rendszer, mely tárolja az összes tranzakciót és azok minden adatát. Minden egyes utalással, pénzmozgással Blokklánc az élet más területéntehát egyre nő a rendszer, és újabb blokkok jönnek létre abban. Ilyen módon visszakövethető, hogy az egyes azonosítóval rendelkező felhasználók milyen tranzakciókat indítottak, mely pénzmozgások jellemzik számlamúltját. Mindez ráadásul nagyon gyorsan történik, s ebben a bányászoknak is fontos szerep jut. Számítógépes kapacitásaikkal ellenőrzik a tranzakciók alkalmával azt, hogy valóban rendelkezik-e az adott azonosítóval rendelkező fedezettel, s ezért bevételt írható számukra jóvá.

Blokklánc az élet más területén

A blockchain mintájára kiépülő rendszerekben sokféle lehetőség rejlik, és ezt a jövőben várhatóan egyéb területeken is igyekeznek majd kihasználni a szakemberek. Gyorsasága és biztonsága igen nagy előnynek számít az elavult adattárolási rendszerekkel szemben.